Dr. Süle Ferenc professzor a LESZ díjazottja

Dr. Süle Ferenc professzor a LESZ díjazottja

A nagy magyar pszichiáter-generáció egyik utolsó képviselője. Szakmai pályafutása a hatvanas évek elején az „Aranyketrecben”, Intaházán indult, indíttatását is meghatározta az akkoriban igencsak korszerű szociálpszichiátriai szemlélet, a terápiás közösség gazdag hagyatéka.

A következő évtized a Fővárosi Pszichotherápiás Módszertani Központban, a Szinetáriumban találta (Buda, Harmatta, Hidas, Szőnyi társaságában), majd Karcag, a pszichiátriai osztály elindítása következett. Itt használt először a maga korában úttörő módszereket, mint a küzdősportok terápiás használata, a video-dokumentált terápia és -képzés. Ezután a Lipót, a Valláslélektani Osztály megalapítása következett 2001-ben. Az É.L.E.T. 1973-as indulásakor – Buda Bélával és Iván Lászlóval együtt – a stáb-építés egyik csoportvezetője, akkor Bálint-csoport formában. A verbális szabadinterakciós csoportmódszerben kiképzőnk, csoportos és egyéni szupervizorunk egészen 2020-ig. Karcagi évei alatt jelent meg az öngyilkosság szocio-demográfiai szempontú vizsgálata, analízise – fontos tanulságokkal a szolgálatok számára is. A jungiánus pszichológia és pszichoterápia egyik hazai kezdeményezője és vezető alakja, a logoterápia ismerője, a marathoni-csoport-módszer, és még jó néhány módszer és technika képzésbe és terápiába integrálásának kezdeményezője.

Egy tucat könyve jelent meg – a család, családpatológia, a család, mint erőforrás, a vallás-lélektan, valláspatológia témaköreiben. Egész szakmai pályafutása során támogatónk – a Szolgálat szakmai képzéseiben, továbbképzéseken folyamatosan jelen van. Buda Bélával és Csirszka Jánossal együtt végig kísérte a Szolgálat öt évtizedét.

Köszönjük őt, és köszönjük neki!

A Dr. Szabó Pál díjat 2024. február 22-én Dudás Erika LESZ elnök és Buza Domonkos a LESZ tiszteletbeli elnöke, a Budapest ÉLET szolgálat alapítója és szakmai vezetője adta át.

Címkék