Dr. Udvardi László: Merjünk többet beszélgetni!

Dr. Udvardi László: Merjünk többet beszélgetni!

Szeptember 10. már közel két évtizede az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja. A nap üzenetéről dr. Udvardi László pszichiáterrel, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége szakmai alelnökével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Annak ellenére, hogy a pszichét érintő betegségekről viszonylag kevés szó esik a nyilvánosság előtt, ez egy olyan téma, ami a lakosság jelentős hányadát érinti. Például évente közel 800.000-en követnek el öngyilkosságot. Fiatalok esetében ráadásul ez a baleset után a második leggyakoribb halálok hazánkban. Sajnos többféle tényező vezethet idővel öngyilkossághoz, azonban az ezt fontolgatók nagy arányban beszélnek már erről a tervről. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni a környezetnek!

Ami még fontos, hogy aki nagyon mélyen, krízisben érzi magát, annak legyen lehetősége beszélni valakivel. Erre egy jó lehetőség akár a lelki elsősegély szolgálat. A szakemberek úgy látják, az öngyilkosságot tervezők ugyanazt a viselkedésmintát követik, így ez a környezet számára is lehet egy intő jel. A dinamikus beszűkülés során idővel csak ezzel foglalkozik az adott személy. Általában egy segélykérés is érkezik a környezet felé, amire jó, ha reagálnak. A befelé irányuló agresszió, önmarcangolás szintén aggodalomra adhatnak okot.

Dr. Udvardi László azt tanácsolja, ha egy ismerősünkkel történik hasonló, merjünk odamenni hozzá, beszélgetni vele. Sokszor ez is nagy segítség, illetve ha szükséges, akkor szakemberhez tudjuk irányítani. A statisztikák jó irányba fordulása is csak azzal idézhető elő, ha nyíltan átbeszélhetőek lesznek a problémák, vagy éppen egy pszichés betegség. A nyílt kommunikációra érdemes törekedni.

forrás: koroscentrum.hu

Címkék