Együttműködés

Hivatalossá vált a Kárpát-medencei együttműködés a magyar nyelvű telefonszolgálatok között.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) XXXII. Országos Találkozóján sajtótájékoztató keretében együttműködési megállapodást írtak alá a magyarországi, az erdélyi, a kárpátaljai és a felvidéki szolgálatok vezetői Salgóbányán, szeptember 1-én.

Történelmi eseménynek voltak tanúi, akik részt vettek a LESZ találkozóján, mert a Kárpát-medencei szintű segítségnyújtás megvalósításában a szövetség évtizedek óta a háttérből részt vesz, most azonban a nyilvánosság elé lépve a határon túli szolgálatok hálózathoz való csatlakozása is megvalósult.

„Az együttműködés hivatalos megerősítésének célja, hogy a Kárpát-medencei magyar nyelvű telefonos segítséget nyújtó szervezetek egységet alkotva, hatékonyabban, összefogottabban tudják kezelni a magyar nyelven segítséget kérők problémáit. Ünnepélyes a pillanat, mert a LESZ történetében nem volt még ilyen, hogy a Kárpát-medencei telefonos szolgálatok szövetséget alkotva tudnak együttműködni.”

– nyilatkozta Dudás Erika, a LESZ alelnöke.

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatőja és dr. Varga Gábor a LESZ elnöke (Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

Dr. Varga Gábor, a LESZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a határon túli telefonszolgálatok társszolgálatai tagfelvételi kérelmét a LESZ idén tavasszal tartott közgyűlése üdvözölte és nagy örömmel elfogadta. Kifejtette, hogy az erdélyi szolgálatokkal évtizedek óta, a kárpátaljai és a felvidéki szolgálattal a megalakulásuk tervezése óta szoros szakmai kapcsolatban állnak.

Ez az együttműködés biztosítja a határon túli szolgálatok számára, hogy részt vegyenek a LESZ képzésein, konferenciáin, találkozóin, valamint a kölcsönös tapasztalatcserét és a speciális módszerek elsajátítását is.

„Bizonyított, hogy az érzelmek beszűkítik a tudatot és ilyenkor a többnyelvű készség is alapvetően visszaszűkül az anyanyelv használatára. Legfontosabb ilyen helyzetben, hogy a rászorulók anyanyelven kapjanak segítséget.

A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat bemutatása közben (Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

A LESZ számára nagyon fontos a kisebbségi létben, a szórványban élők problémái iránti érzékenység. Ez növeli a hazai társadalom toleranciakészségét, identitástudatát. A visszahatást tekintve pedig a közös fellépés óriási lehetőséget rejt például a nemzetközi konferenciákon való megjelenés területén is” – közölte dr. Varga Gábor.

Az együttműködési megállapodás aláírása (Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

Az együttműködési megállapodást a Felvidék képviseletében Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója írta alá, aki a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat bemutatásakor megköszönte a LESZ vezetőségének az elkötelezett szakmai mentorálást, amivel segítették 2016-ban  a szolgálat technikai megvalósulását, majd 2019-ben az önálló, első önkéntes szolgálat megalakulását.

Megköszönte a felvidéki önkéntesek önzetlen készségét, akik vállalták a szakmai képzést és szabadidejükben, térítésmentesen állnak készenlétben, hogy anyanyelven segítsenek a hívó félnek.

„A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat működését tekintve a legfontosabb a jelenlétünk és a szolgálat folyamatos biztosítása. Követni szeretnénk a magyarországi példákat – Salgótarján, Békéscsaba – ahol az önkéntesek már 30 éve szolgálják a közösséget” – zárta szavait Hideghéthy Andrea.

Forrás: felvidek.ma

Címkék