IFOTES ülése Budapesten

IFOTES ülése Budapesten

Az IFOTES tagszervezeteinek bizottsági tagjai (IC tagok) az éves feladatok, a pályázati projektek mellett amikor szükséges munkacsoportokat is alakítanak.
A munkacsoport tagjai: Jaap Jakobs (IC Netherlands), Michael Grundhoff (IC Germany&IFOTES Europe elnök), Marianne Maas (IC Belgium), Brandisz Éva (IC Hungary&IFOTES alelnök).
A munkacsoport segítő, tanácsadó résztvevői: Stefan Schumacher (IFOTES Europe Igazgató, az IFOTES előző elnöke) és Diana Rucli (IFOTES igazgató), valamint a budapesti találkozón Búza Bence szolgálatvezető és Wiesner Edit mester coach

Az 1967-ben megalakult IFOTES közössége 2017-ben ünnepelte 50 éves működését. Az eltelt idő súlya is szimbolizálja mindazt a változást, mely során az akkor telefonos segélyszervezeteket működtető csoportok által létrehozott szervezet folyamatosan alakult, fejlődött, bővült. A számos csatlakozó tagszervezet, az aktívan együttműködő részvétel és az országok elköteleződése a közös misszió mellett napjainkra az IFOTES közösségét ismert és elismert nemzetközi szövetséggé formálta.
A szövetségben dolgozó tagországok, tagszervezetek bizottságai pedig a közös úton haladva az utóbbi években számos sikeres nemzetközi programot, pályázati projektet, workshopot, kutatást és képzést terveztek és valósítottak meg.
Mindez a változás erőt, energiát és komoly együttműködő jelenlétet igényel. A sikerek, a közös eredmények mellett megjelennek azok a nehézségek melyek napjainkban mondhatnánk, hogy természetesek is egy 33 tagszervezetből álló, több nyelvet beszélő, számos párhuzamosan futó programot és pályázatot menedzselő, élő aktív szövetség működésében.
Ennek a “sebezhetőségnek” a jelenléte hívta életre a 2018-ban létrejött munkacsoportot, mely vállalta hogy az 50 év tapasztalatait alapul véve, kicsit kitekint a megszokott működési keretek “zárt dobozából” és a jövőben szükséges változtatási lehetőségeket körüljárja, felméri.
A nemzetközi bizottság munkáját nem könnyíti az sem, hogy a tagszervezetek képviselőiből álló közösség három évente változik, megújul. Ehhez a megújuláshoz viszont biztosítani szükséges a stabil menedzsment hátteret, a szervezeti biztonságot, a munkafolyamatokhoz az elkötelezett stábot.
A munkacsoport vállalása csak a kezdetekben önálló, igényli a többi tagszervezet és képviselője együttműködését is.
Az első találkozót a német kollégák látták vendégül 2018. szeptemberben Hagenben.
A budapesti találkozó péntek délutánjának munkáját facilitálta a hazánkban és nemzetközileg is sikeres és elismert tanácsadó, Wiesner Edit.
A vele való együttműködés zseniális hatékonysággal vezette a munkacsoportot a változási lehetőségek feltérképezése felé, a már meglevő kincseink - sikereink, kapcsolati és tudásbázisunk, eredményes projektjeink - .
A LESZ vezetősége a hazai tapasztalatok alapján átvehető ötleteket hozott a munkacsoportnak, melyet Búza Bence aktív közreműködésével képviselt.
 
Az Európai Unió 2007/116/EC törvény módosításában hivatalosan is kiemelte a Lelkisegély Telefonszolgálatok szociális értékének jelentőségét. A “név, vagyis e jelentőség pedig kötelez” mindannyiunkat – ügyelőket, képzőket, szupervízorokat, vezetőket, önkénteseket – a szövetségek valódi megtartó erejére; a Kapcsolatra .
KÖSZÖNÖM AZ IFOTES TAGSZERVEZETEI ÉS MUNKATÁRSAINK NEVÉBEN EGYÜTTMŰKÖDÉSETEKET!

Brandisz Éva
2019. február

IFOTES ülése Budapesten
IFOTES ülése Budapesten
IFOTES ülése Budapesten
IFOTES ülése Budapesten
IFOTES ülése Budapesten
IFOTES ülése Budapesten

Címkék