Telefonon segítenek annak, aki krízishelyzetbe került

Szakmai napot tartott a Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálat észak-magyarországi régiója.

A szombati eseménynek a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium adott otthont.

Látják az értelmét a munkának

Molnár Erzsébettől, a miskolci szolgálat szakmai vezetőjétől megtudtuk, hogy évente két alkalommal tartják a szakmai konferenciájukat.

– A miskolci telefonos lelkisegély-szolgálat 33 éve működik, 24 órában. Éjjel-nappal hívható, ünnepnapokon is a 116-123 telefonszámon, ingyenesen. A fő feladata az öngyilkosság megelőzése, a kríziskezelés és a mentálhigiénés segítő beszélgetés. A leggyakrabban elmagányosodott, a problémákkal egyedül maradó krízisben lévők telefonálnak. Sok esetben előfordul, hogy az érintett nehéz helyzetbe került, beteg, elveszítette hozzátartozóját, illetve a párkapcsolati problémák is nagyon nagy számban megjelennek – sorolta. – Ezeken segítünk átmenetileg, próbáljuk a hívót legalább a probléma megoldásának első lépéséig eljuttatni. Tanácsot nem adunk, hiszen az nem visz előre, egyrészt függővé teheti a hívót, másrészt nem biztos, hogy az a megoldás a telefonáló problémájára megfelelő, inkább kérdések feltevésével szoktuk az érintettekkel a saját erőforrásaikat megtaláltatni, segíteni – avatott be Molnár Erzsébet.

– Előfordulnak a provokatív hecchívások is, ezeket azonban meg kell tanulni kezelni, ezért az ügyelők előzetes felkészítő tanfolyamon vesznek részt, mielőtt telefonhoz ülnek. A 150 órás képzésen előadásokat hallgatnak, önismereti programok, telefonos szituációs gyakorlatok segítik a felkészülést. A titoktartás mindenképp kötelező, erre esküt is tesznek indulás előtt a végzett ügyelők – emelte ki Molnár Erzsébet.

– Nemrégiben egy WHO-tanulmányban megjelent, hogy 10-15 éve hazánk azok között volt, ahol a legtöbb a befejezett öngyilkosság. Ez az utóbbi 3-4 év alatt csökkent. 2019-ben 1555 öngyilkosság történt Magyarországon. Merjük remélni, a számok csökkenéséhez a telefonszolgálatok munkájának is köze van, hogy hatékonyan tudtunk közreműködni a megelőzésben. A tavalyi adatokat még nem összesítették, de erre várható az átmeneti növekedés a járványhelyzet és a vele járó nehézségek miatt – mondta végezetül Molnár Erzsébet.

(A borítóképen: Molnár Erzsébet: 33 éve működik a miskolci lelki segély)
forrás: boon.hu

Címkék