Arctalan önkéntesek

Arctalan önkéntesek

A 2018 nyarától folyamatosan bővülő Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálat önkéntesei transznacionális képzésen vettek részt Veszprémben, Magyarországon. Az Áradat egyesület önkéntesei olyan láthatatlan szakemberek, Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről, akiket szükség esetén fel lehet hívni telefonon, segítséget lehet kérni, és el lehet velük beszélgetni. A telefonhívás anonim jellege mindkét fél számára biztosítja a bizalmi állapotot és titoktartást a beszélgetéshez.

Az elmúlt hétvégén, a Magyarországon működő lelkisegély-vonalakat tömörítő, Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségével (LESZ) megnyert pályázat a csíkszeredai székhelyű Áradat Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Mentálhigiénés Társaság és az Esély Alapítvány önkéntes szakemberei, a telefonos ügyelők számára lehetővé teszi a mentálhigiénés kultúra fejlesztését, a külföldi jó gyakorlatok megismerését. A tanulmányút célja a telefonos lelki elsősegély telefonszolgálatok marketing lehetőségei, a lezajlott rendezvények, tanulmányutak, workshopok, kompetenciafejlesztő tréningek tapasztalatainak megismerése, az új elemek kiemelése, a telefonban kezelhető helyzetek átbeszélése. A találkozót a több évtizedes múlttal rendelkező magyarországi szervezet pályázta meg, amelyre a Magyarországról, Erdélyből és Felvidékről is érkeztek résztvevők.

Van lehetőség, hogy kétségbeesés vagy más vészhelyzetek esetén, a válságban levők azonnal felvegyék a kapcsolatot egy szakemberrel, aki nyitott a segítő beszélgetésre. Célkitűzésük a krízis intervenció és megelőzés, a pszichés megbetegedések megelőzése és az öngyilkosságok számának visszaszorítása, elsősorban azáltal, hogy telefonon elérhetőek vagyunk minden héten hétfőtől-péntekig este 19 és 23 óra között 0754-800808-as telefonszámon. Ugyanakkor internetes leveleket a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen várják, aki levélben szeretne segítséget kérni.

A szolgálat a nemzetközi normák szerint működik. Ez magában foglalja a szakmai titoktartást, a segítő önkéntes anonimitását, az emberi méltóság tiszteletben tartását stb. A szolgáltatás teljesen ingyenes, a hívónak mindössze a telefonköltséggel kell számolnia.

Amikor már a köztudatban megjelentek a krízisben levők emotikonja (hangulatjelei) is, baj van! sugallja nekünk a társadalom és kéri a segítséget.

Hát segítsünk! Szükség esetén hívják, vagy ajánlják krízisben levő ismerőseiknek 0754-800808-as telefonszámot és a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail címet!

Telefonos lelkisegély szolgálat csapata

Forrás: szocialishalo.ro