30. évfordulóját ünnepli a Lelkisegély Szolgálat

30. évfordulóját ünnepli a Lelkisegély Szolgálat

A Békésc​​sabán működő Lelkisegély Szolgálat célja természetesen az, hogy bárki a nap 24 órájában segítséget kérhessen, ha arra van szüksége. A szolgálat természetesen anonim és képzett szakemberek nyújtanak telefonos segítséget.

Bogár Éva a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója köszöntő beszédével nyitotta meg az eseményt. Elmondta, hogy kettős érzései voltak, ahogy készült az eseményre, hiszen egy születésnap örömteli esemény, másrészt szeptember 10-e az öngyilkosság megelőzésének világnapja is.

Magyarországon 1971 óta működik lelkisegély szolgálat, míg 1989. szeptember 10-e óta Békéscsabán is létrehozta ezt a szolgáltatást Szabóné dr. Kállai Klára Pszichológiai Tanácsadó és Mentálhigiénés Gondozó. 18-an kezdték el a működést, és abból a kezdőcsapatból még ma is vannak, akik ügyelnek.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy a statisztikák szerint milyen égető probléma is az öngyilkosság. Magyarországon 150-200 ezer hívást kapnak a lelkisegély szolgálatok, amikben krízishelyzetben lévő emberek kérnek segítséget. Kiemelte a munkájuk fontosságát, hiszen ha már a család, a barátok nem tudnak segíteni a segélyhívó a nap 24 órájában rendelkezésre áll. A békéscsabai segítőket is áldozatkészség, felkészültség, alázatosság jellemzi.

Fotó: Körös Hírcentrum

Szabóné dr. Kállai Klára az elmúlt harminc év sokszor szívszorító eseményeit idézte fel beszédében. Ahogy azt is, hogy is indult el a Lelkisegély Szolgálat az ötlettől indulva a megvalósításig, amiben a szegedi szolgálat volt a segítségükre. A tavalyi év során nyugdíjba vonult vezető kitüntetésben is részesült. Úgy gondolja azonban, hogy a kitüntetés nem csak az ő érdeme, hanem mindenkié, aki a lelkisegély szolgálatnál dolgozik.

25 képzésből, 550 jelentkezőből jelenleg 139 ügyelőnek van sorszáma. Összesen, az indulás óta 17 530 ügyeletben, 163 066 hívást fogadtak. A statisztikák szerint minden 40 másodpercben valaki véget vet az életének, de minden 41. másodpercben ezzel a teherrel kell továbbélnie valakinek. Becslések szerint az öngyilkosság közvetlenül hat további embert érint.

Így a 163 066 hívás valószínűleg többet jelent, mint maga ez a szám, amibe a családtagok, barátok és munkatársak mellett az ügyelők is benne vannak, hiszen számukra is terhet jelent, ha valakit nem sikerül megmenteni. Ám  pozitívumai is vannak, mint az életmentés immunstimuláló hatása, vagy a valahová tartozás közösségélménye, vagy éppen az őszinteség megléte.

Szabóné dr. Kállai Klára elmondta, hogy a 29 év alatt ő is gazdagodott: ismerettel, tapasztalattal a segítésről, kommunikációról, az öngyilkosság megelőzésről és a szó, az emberi beszéd igazi, preventív szerepéről.

forrás: koroshircentrum.hu

Címkék