Bemutatkozás

A telefonszolgálatok a lelki egészségért

A modern társadalmakban a lelki problémák és megbetegedések számaránya, köztük az öngyilkosságé is nő. Magyarország ebben előkelő helyet foglal el még ma is a világranglistán.

Az öngyilkosságok számának növekedése miatt világszerte alakultak szervezetek a megelőzésre, hogy segítsék azokat, akik úgy érzik, önerejükből képtelenek kilábalni nehézségeikből: válsághelyzetbe jutottak. Ilyen prevenciós, megelőző szervezetek a lelki elsősegély telefonszolgálatok, amelyek önként vállalt feladata az öngyilkosság-megelőzés, krízis-intervenció és a mentálhigiénés prevenció.

A szolgálatok alapelvei:

  • A névtelenség, anonimitás – a bizalom megőrzéséért,
  • az állandó elérhetőség,
  • a probléma-érzékenység, beleérző támasznyújtás,
  • az élet – mint érték – képviselete.

A telefonos munka alkalmasságon és önkéntességen alapul. A munkatársak célja, hogy a kritikus helyzeteket megelőzzék, a bajba jutott embert hozzásegítsék problémái megoldásához.

Magyarországon az első telefonszolgálat 1970-ben alakult. Egy ügyelővel, egy telefonnal kezdődött, ma több mint 500 önkéntessel 22 szolgálat működik, az ország bármely részéről elérhető, mobilról is hívható.

A telefonszolgálatok hármas feladata:

  1. A mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme. A pszicho-szociális problémák kínzó terhet jelentenek a mindennapokban, konfliktusok, életvezetési nehézségek forrásai. Hogy e problémák ne váljanak krízissé, a segítő szervezetek – tanácsadás, informálás, kezelőhelyhez irányítás és kísérés formájában – támogatást nyújtanak.
  2. A krízis-intervenció. Ha a személy szembenézve az őt veszélyeztető körülményekkel, azokat sem kikerülni, sem megoldani nem tudja, krízisbe kerül. A személyiséget veszélyeztető krízis megoldásához külső segítségre van szüksége, s ez a segítség a krízis-intervenció. Sajátos előnnyé válhat az, hogy a krízisben hétköznapi kommunikációs szabályokat már betartani képtelen ember – miközben kommunikációs „adás-erőssége” lecsökken –, a hanggal, a vokális csatornán még képes közölni gondolatait.
  3. A harmadik feladat az öngyilkosság-megelőzés, amely – az élet értelmére keresett válasz megtalálásához nyújtott – emberi segítség. Az öngyilkossági veszélyeztetettség csökkentése, a végzetes „megoldások” értelmes cselekvésbe fordítása, a krízishelyzet problémahelyzetté alakítása a kliens és a segítő közös felelőssége.