Egyre többen fordulnak a telefonos lelkisegély szolgálatokhoz

Egyre többen fordulnak a telefonos lelkisegély szolgálatokhoz

A koronavírus és az orosz-ukrán háború miatt megnőtt Magyarországon azoknak a száma, akik pszichológiai segítséget kérnek vagy lelkisegély szolgálatokat keresnek fel telefonon. A szakemberek szerint a kibontakozó energiaválság ronthat ezen a helyzeten.

Gyakran csörög a telefon a lelkisegély szolgálat irodáiban. Az itt dolgozók bármilyen problémát meghallgatnak. Míg korábban a karácsonyi időszakban érkezett a legtöbb hívás, most már egész évben hívják őket. A szakemberek szerint az anonimitás segít abban, hogy az emberek könnyebben megnyíljanak.

– Elsődlegesen a meghallgatás, az értő figyelem az, ami leginkább az eszközünk, hogy az illető el tudja mondani a problemáját, találjon egy olyan közeget, ahol megoszthatja a dolgot. Ilyenkor az adott ügyelő együtt gondolkodik a telefonálóval. A legfontosabb, hogy a hívó ne legyen egyedül a problémjával és legyen egy hely, ahol nyugodtan megnyílhat – emelte ki a telefonos lelkisegély szolgálatok elsődleges feladatát dr. Udvardi László pszichológus, pszichiáter.

Míg korábban az idősebb generáció, ma a 40 év felettiek kérnek segítséget a szolgálattól, de nőtt a fiatalok aránya is. Az évi kétszázezer hívásból ezres nagyságrendű a 18 év alattiak száma, akik kapcsolati, generációs és iskolai problémák miatt keresik a szolgálatot. 

– A koronavírus alatt folyamatosan változtak a gondok. A vírushelyzet elején elsősorban az izoláció jelentette a hívóink problémáját, az, hogy nem találkozhattak családtagokkal. Majd a gyászfeldolgozás, később pedig inkább az egzisztenciális helyzet és a gazdasági változások miatt hívtak gyakran bennünket. Idén februártól pedig megjelentek a háború okozta félelmek, a jövőtől való félelem, az anyagi, gazdasági nehézségek – fogalmazott Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke.

A szakemberek szerint egyelőre nem számottevő az energiaválság miatt telefonálók száma, de a növekvő rezsiszámlák miatt egyre többen aggódhatnak és kérhetnek majd lelki segítséget a következő hónapokban emiatt is.

forrás: behir.hu

Címkék