Ötven éve folyamatosan működik a debreceni lelkisegély-szolgálat

Idén már 50 éves lesz a Debreceni Lelkisegély Telefonszolgálat. Ugyanis 1970-ben, az országban először, az ideggondozó városi ambulanciáján dr. Szabó Pál főorvos hozta létre az első telefonos segélyvonalat.

1953 óta már több országban is működött kríziskezelő segélyszolgálat, 1967-ben nemzetközi szervezet (IFOTES) is alakult. Szabó Pál a nemzetközi szervezettel is felvette a kapcsolatot. Hazánkban az 1970-es években sorra követték a debreceni példát, több városban is létrejöttek telefonszolgálatok (Budapest, Pécs, Győr stb.), majd 1986-ban szintén Debrecenben alakult meg a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Munkaszövetsége. Ez az 1991 óta működő Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) elődje. Ma a LESZ 17 tagszolgálattal fedi le az országot a mindenki által ingyenesen, éjjel-nappal igénybe vehető szolgáltatásával. Országosan megközelítőleg 500 – erre a munkára kiképzett – önkéntes ügyelő fogadja a hívásokat.

A szolgálat munkatársai mindig büszkék voltak arra, hogy hazánk első telefonszolgálata éjjel-nappal folyamatosan, fennakadás nélkül náluk működik.

Minden évben, augusztus végén a LESZ a tagszolgálatainak országos konferenciát rendez. Ezeknek a tanácskozásoknak mindig más szolgálat ad helyszínt, így ezúttal az 50 éves jubileum alkalmából Debrecen került sorra. A tanácskozás ünnepélyes megnyitója augusztus 22-én délelőtt volt a Debreceni Egyetem főépületének Aulájában.

Címkék