2,5 millió forintos támogatás a lelki elsősegélyt nyújtóknak

2,5 millió forintos támogatás a lelki elsősegélyt nyújtóknak

1974-ben fogadta először a hívásokat a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) Győrben működő tagszolgálata, amelynek szerdán jelentős adományt adott át dr. Dézsi Csaba András polgármester a városházán.

Az önkormányzat 2,5 millió forintos támogatást biztosít a tagszolgálatnak, amelynek képviselői minderről jelképes táblát vehettek át a polgármestertől.

,,A lelkisegély-szolgálat rendkívül fontos feladatot végez, hiszen az emberek egészségével foglalkozik, amihez a lélek is hozzátartozik. Fantasztikusak azok az önkéntesek, akik a válsághelyzetbe került embereknek segítenek. Külön öröm számomra, hogy Boros Csaba barátom, a Republic együttes frontembere nagykövetként vesz részt ebben a szolgálatban” – fogalmazott a polgármester.

Az 50. évfordulóját ünneplő szervezet szeptember közepén majd Győrben tartja az országos szakmai találkozóját, amelyen a szövetség magyarországi, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai önkéntesei is részt vesznek. Nagyszabású programokkal várják az érdeklődőket. A Republic zenekar koncertet is ad majd az eseményen, amelynek létrejöttében elévülhetetlen érdemei vannak Dudás Erika LESZ-elnöknek, Németh Ildikónak, a jelenlegi szolgálatvezetőnek, illetve dr. Varga Gábor szakmai vezetőnek.

Céljuk, hogy a szakmai program mellett Győr nevezetességeit is bemutassák a találkozóra érkező vendégeknek.

A telefonos szolgálat során a LESZ dolgozói mindent megtesznek, hogy segítsenek a bajbajutottaknak. A feladatuk legtöbbször az öngyilkosság megelőzése, a krízisek kezelése és a mentálhigiénés prevenció. A szövetség közel 200 ezer hívást fogad évente. Az elmúlt esztendőben emellett több mint 6000 e-mailre válaszoltak. Nagy szükség van a munkájukra. „Önkénteseink a képzés és a tanúsítvány megszerzése után folytathatnak segítő beszélgetéseket. A győri szolgálatunknál jelenleg is folyik az új ügyelők toborzása. Valljuk, hogy a szuicid gondolatok, a negatív életérzések alternatívája maga az élet, az élni jó életérzés, amelyet a Republic-dalok tükröznek és közvetítenek. Nagy örömünkre Boros Csaba, a zenekar frontembere elvállalta szövetségünk jószolgálati nagyköveti tisztségét. Köszönjük Győr vezetésének a segítséget. Az önkormányzat évek óta támogatja tevékenységünket az ANIMA egyesületen keresztül” – árulta el Dudás Erika szakpszichológus, a LESZ elnöke.

Boros Csaba elmondta, az első szóra vállalta a jószolgálati nagyköveti szerepet.

,,Erika, aki a főnököm és a barátom egyben, régóta jár Republic-koncertre. Az egyik erdélyi koncertünkön, Madéfalván előadtuk az Élni jó című dalunkat, amely a koronavírus-járvány idején íródott. Reménykeltő zenét szerettünk volna készíteni, hiszen akkoriban nagyon borús hangulatban éltünk. Erika a koncert után azt mondta, lehetne ez a szolgálat vezérdala. Ezt követően pedig felkért jószolgálati nagykövetnek, amire rögtön igent mondtam. Vannak emberek, akiknek segíteni kell, ez a társadalom közös ügye. Igyekszem ennek a feladatnak maximálisan eleget tenni” – mesélte a Republic zenésze.

forrás: gyorplusz.hu

Címkék