Mindig van remény - Együtt az öngyilkosság ellen

Mindig van remény - Együtt az öngyilkosság ellen

Napjainkban sokat hallunk, beszélünk itthon az öngyilkosságról, ami időről időre tragikus aktualitást nyer. Évente 800 ezer ember vet véget az életének önkezűleg, hetente körülbelül 30 ezer ember hal meg öngyilkosság következtében. Pápán és vonzáskörzetében több alkalommal történt befejezett öngyilkosság. 2015. évben 6, 2016-ban és 2017-ben 8-8 és 2019-ben 7 befejezett öngyilkosság volt. Az öngyilkosság megelőzési világnapot a Nemzetközi Szövetség az öngyilkosság megelőzéséért és a WHO indította el 2003-ban. Ezen a napon magánszemélyek és szervezetek mutatják meg világszerte, hogy tenni akarnak az öngyilkosság megelőzésének érdekében. Az idei világnap mottója: Együtt az öngyilkosság ellen. A mottó kifejezi a többszintű együttműködés fontosságát, összekapcsolva mindenkit, aki a saját lehetőségein belül tenni szeretne az öngyilkosság számának csökkentése érdekében.

Ennek apropóján Mindig van remény címmel szervezett tanácskozást a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége és helyi szervezte, a pápai Egyensúly Mentálhigiénés Egyesület. A rendezvénynek a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.
A szimpózium elején a megjelentek egy perces néha főhajtással tisztelegtek a 19 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet által végrehajtott öngyilkos merényletsorozat áldozataira az Amerikai Egyesület Államok ellen.
A programot a Szó és Kép Színpad szerkesztett pódiumjátéka nyitotta, majd Venczel Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte a város nevében a résztvevőket, aki kiemelte, a világnap lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet az öngyilkosság megelőzésének lehetséges módjára, értékeljék az eddig munkát, s számba vegyék feladatainkat.
-Meggyőződésem, hogy a szimpózium fővédnöki tisztségét azért vállalta el dr. Áldozó Tamás polgármester, mert úgy véli, számára és a képviselőtársainak is minden pápai polgár élete, egészsége rendkívül fontos. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen nagy szerepe van ebben a megelőzésnek, az egészség megőrzését támogató körülményeknek, valamint a gyógyítás korszerű feltételei biztosításának. Ezért támogatunk minden olyan civil ügyet, kezdeményezést, mely mindezen célok mentén végzi tevékenységét. Köszönet illeti azokat, akik e területen végzik szolgálatukat, többek között a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének, valamint a pápai Egyensúly Mentálhigiénés Egyesületnek a tagjait - mondta Venczel Csaba, aki kiemelte az egyházak szerepét is, akik kormányzati támogatásnak köszönhetően az utóbbi tíz évben egyre jelentősebb részt vállalnak fel szolgálatukkal a lelki gondozás terén.
A pápai Egyensúly Mentálhigiénés Egyesület nemrégiben alakult. Feladata az öngyilkosság megelőzése és a krízis kezelése. Néhány lelkes ügyelővel ez Pápán is működik, az országos hálózatba beépülve.
Hegyiné Mráz Erika szakpszichológus Tévhitek és tények az öngyilkosságról címmel tartott előadást. Kiemelte, az öngyilkos nem meghalni akar, hanem valamivel már nem képes egyedül megbirkózni. Tévhit, hogy nincsenek annak előjele, ha valaki öngyilkos akar lenni. Bizony van, számtalan jelzés van erre. Ha nem is nyíltan, de beszélnek róla. Halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak az illetőnek, s beszűkült a gondolkodása. Jelzések például, ha elszigetelődik, elbúcsúzik a rokonoktól, barátoktól vagy abbahagy olyan munkát, tevékenységet, amit korábban végzett és szeretett. A kamaszoknál a tanulmányi eredmény romlása, ingerlékenység, viselkedésproblémák, ami a depresszió jele. Az öngyilkosságok nagy része pszichiátriai betegségek kezeletlenségéből adódik. A depressziósok 20 százaléka követ el öngyilkosságot a betegsége miatt. 

Dudás Erika, szakpszichológus, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke elmondta, a telefonos lelki elsősegély telefonvonalai mögött elsősorban férfiak hívásait fogadják, akik suicid szándékkal hívják az ingyenes számot.
-Havonta 100-150 darab telefonhívás a kifejezetten öngyilkosság jellegű és körülbelül 400-500 a krízishívás, ami szintén tartalmazhat suicid késztetéseket. A kollégák havonta 15-20.000 hívást fogadnak. Fontos, hogy aki felhív minket, az beszéljen a problémájáról, ez sokat adhat az önkénteseinknek, hiszen olyan mély tartalmak jelennek meg, ami megoldáshoz vezethet. Probléma lehet a munkahely elvesztése, a lakáskölcsön fizetése, szakítás. Rengeteg olyan helyzet van, amihez kell segítség, hiszen egyedül az egyén összeroppanna. Ezért lényeges megbeszélni, s sosem magukba fojtani - emelte ki a szakember, aki hozzátette, a szimpózium célja az önkéntesek tanácskozása, illetve az ismeretek átadása, megbeszélése, együttes gondolkodása.
Dr. Tóth Mónika Ditta szakpszichológus, egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának gyakorlatok vezetője, a mentális elsősegély nyolc lépését ismertette a népes hallgatósággal. A szakember Summa Cum Laude minősítéssel védte meg Az öngyilkossági magatartás pszichés és szociokulturális háttértényezőinek vizsgálata szándékos önmérgezők körében címmel készített PhD-disszertárcióját és ezzel szerzett tudományos fokozatot a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében. Előadásában hangsúlyozta, ezt a módszert bárki, szakterülettől függetlenül is végezheti, olyan személlyel, aki bajba került. Beszélt a kapcsolatteremtésről, az együttérzés kifejezéséről, az érzések elfogadásáról, az információgyűjtésről, a hozzátartozó bevonásáról, a beszűkültség tágításáról, a sikeresen megoldott korábbi válságok felidézéséről és a szakember bevonásáról.

A rendezvény kerekasztal beszélgetéssel zárult, melyre különböző szakterületekről érkeztek szakemberek, akik életük, munkájuk során találkoztak, találkozhatnak az öngyilkossággal, befejezetlen öngyilkosság áldozataival.

Babos Petra

forrás és további képek: papa-ma.hu

Címkék